PROSES MEMBUAT COKLAT PERMATA
Bahan-bahan untuk membuat coklat permata :
1. bertih
2. Coklat
3. Badam
cara-cara :
Langkah 1 : Keluarkan coklat, potong dan masukkan ke dalam bekas.
Langkah 2: Masukkan ke dalam microwave untuk mencairkan coklat tersebut.
Langkah 3 : Keluarkan coklat dari microwave dan kacau.
Langkah 4 : Campurkan badam hancur yang telah digoreng dan bertih.
Langkah 5 : Masukkan ke dalam acuan yang pelbagai bentuk.
Langkah 6 : Masukkan ke dalam peti sejuk di bahagian ’freezer’.
Langkah 7 : Setelah beberapa minit ( lebih kurang 5 minit ), keluarkan dari acuan.
Langkah 8 : Masukkan ke dalam ’cup’.
Langkah 9 : Masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
Langkah 10 : Coklat tersebut sedia untuk dipasarkan.
No comments:
Post a Comment